Zgodovina

Rokometni klub Krim Mercator je bil ustanovljen leta 1984, v svoji zgodovini pa je večkrat prišel tudi do velikih uspehov. Z dvema evropskima naslovoma in več kot 50 domačimi lovorikami, je Krim Mercator danes en najuspešnejših slovenskih športnih kolektivov. 

1984-1991: Obdobje rojstva kluba

Na pobudo Barbare Kužnik in po pogovoru s Cveto Benet je v letu 1984 postalo jasno, da bo fantovska ekipa ŠD Krim dobila tudi dekliško družbo. Začetki so bili predvsem zanesenjaški, ljubljanska Avtomontaža je kupila prvo športno opremo, rokomet se je igral na zunanjih igriščih v Rakovniku in na Galjevici.

V sezoni 1985/86 so Krimovke igrale v mladinski konkurenci, leto kasneje so zaigrale v 2. članski ligi, leta 1990 pa so se uvrstile v prvo ligo in leto kasneje osvojile prvi naslov slovenskih prvakinj.

1992-2000: Obdobje velikih apetitov

V letu 1992 je predsedniško vlogo prevzel Zoran Janković in apetiti so kmalu narasli izven okvirjev mlade države Slovenije. Ekipo je v tistem času že vodila Marta Bon, ki je v prvem obdobju Krima igrala pomembni vezni člen med igralkami. Ekipa se je okrepila, ob izkušeni Tanji Polajnar je prvič zaigrala Deja Doler, ob njima pa še nekaj legendarnih imen kluba – Branka Mijatović, Milja Tomšič, Mara Šolaja. V letu 1993 je neizkušena ekipa izgubila proti Olimpiji, a skok med evropske ekipe jim je uspel prek prve pokalne lovorike.

Na lovoriko v državnem prvenstvu in s tem uvrstitev v elitno Ligo prvakinj, takrat Pokal državnih prvakinj, je bilo potrebno počakati do usodnega leta 1995. Da jih tik pred prelomom tisočletja čaka prvo evropsko finale, sta takrat verjela le predsednik Janković in legendarni trener Vinko Kandija.

2001-2013: Obdobje največjih evropskih uspehov

Novo tisočletje je s prihodom Toneta Tislja prineslo še bolj načrtno delo. Največji cilj je bila velika evropska lovorika, ki je na vrata ljubljanskega kluba trkala že leta 1999. V drugem finalnem poskusu enostavno ni bilo možnosti, da bi Krimovke priložnost znova izpustile iz rok. Viborg si je na Danskem še izboril remi, a Ljubljana je gorela in prepolne tribune Kodeljevega so 12. maja 2001 padla v delirij. Krim se je vpisal med največje in dosežek ponovil še dve leti in pet dni kasneje.

Na domačih parketih so Krimovke že dosegle status nepremagljivosti, pridno so zbirale lovorike in postale največja stalnica evropske Lige prvakinj. Sanjsko obdobje pa so počasi začele načenjati finančne težave, ki so se poglobile z vedno slabšimi gospodarskimi rezultati ob veliki recesiji.

2014-danes: Obdobje sanacije in nove rasti

Menjavo vodstva in pomladitev ekipe sta bila najtežja koraka ob začetku sanacije kluba. Prej želja po lovorikah je zdaj postala želja po preživetju in pripravi na novo rast. Odgovornim je uspelo najpomembneje, prekmarili so skozi rdeče čase in postavili pomembne temelje za prihodnost. V letu 2020 je klub dobil pomembno spodbudo in postal del velike revolucije, ki bo evropsko Ligo prvakinj naredila še atraktivnejšo. Skupaj smo postali #KrimovaDruzina in se v času popolne izolacije še bolj povezali.

2x evropski prvak

25x državni prvak

26x pokalni prvak